Debattinlägg hederskultur
”Efter sommarlov får ingen stol i skånska klassrum stå tom på grund av att en elev har blivit bortgift mot sin vilja.”
Att stoppa allt hedersrelaterat våld är en självklar del i vår feministiska kamp. Det skriver Elin Gustafsson, Sabina Nilsson och Ann-Louise Levau, S-kvinnor i Skåne.
Efter sommaren vill vi inte att några medier ska behöva rapportera om hur många skånska ungdomar som försvunnit, som tvingats gifta sig mot sin vilja.
Under sommarlovet riskerar många tonåringar, mestadels flickor, att bli bortgifta. I fjol gjorde Dagens Samhälle en undersökning som visade att minst 13 svenska kommuner misstänkte att de hade elever som skulle giftas bort under sommaren, bland annat Helsingborg och Kristianstad. Det vore naivt att tro att den faran inte finns i andra skånska kommuner.
Att kvinnor utsätts för våld och förtryck sker i alla samhällsklasser och i alla kulturer. Men hederskulturer utövar en särskild form av strukturellt förtryck som är sanktionerat av grupper eller familjer som utövar strikt kontroll.
Det är inte så längesedan Sverige hade kvinnor utan rättigheter, kvinnor som var tvungna att skyla vissa kroppsdelar och som skulle bära slöja. Kvinnor i Sverige levde under patriarkala strukturer och gör det än idag. Men i Sverige har också kvinnor kämpat sig till rättigheter och större jämställdhet så att var och en får utvecklas till den individ den vill vara.
En viktig del i S-kvinnors verksamhet är att stärka alla flickors och kvinnors rätt till självbestämmande över sina liv, oavsett vilken bakgrund de har. Vi har många invandrarkvinnor som medlemmar och ordnar till exempel sammankomster där vi lagar mat tillsammans och diskuterar samhällsfrågor.
S-kvinnors mål är ett jämställt och jämlikt samhälle som håller ihop och där segregation aktivt motarbetas. Våra kvinnoklubbar hjälper kvinnor i deras strävan efter självständighet och jämställdhet, i privatlivet, i utbildningen och i arbetslivet.
Vårt arbete får stöd av den socialdemokratiskt ledda regeringens fleråriga satsning på att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld. Bara för 2018 handlar det om åtgärder för 100 miljoner kronor. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska undersöka vilka lagförändringar som behövs för att skydda människor mot hedersförtryck. Uppdraget är att undersöka lämpliga åtgärder som omhändertagande eller återkallelse av pass i syfte att säkerställa ett starkt skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv.
För oss S-kvinnor är det outhärdligt att se när människors liv begränsas av patriarkala maktstrukturer. Att stoppa allt hedersrelaterat våld är en självklar del i vår feministiska kamp.
Efter sommarlov får ingen stol i skånska klassrum stå tom på grund av att en elev har blivit bortgift mot sin vilja.
Elin Gustafsson, ordförande S-kvinnor i Skåne
Sabina Nilsson, ledamot distriktsstyrelsen
Ann-Louise Levau, ledamot distriktsstyrelsen